Zoeken

12 SYMPTOMEN VAN UITDROGING TIJDENS SPORTEN + HOE TE VOORKOMENSymptomen van uitdroging tijdens het sporten zijn onder andere kramp, vermoeidheid, dorst en een droge mond. Tot overmaat van ramp word je duizelig of krijg je andere vervelende klachten. Dit zit je sportieve prestaties flink in de weg. Herkenbaar? Wellicht is uitdroging de oorzaak. In dit artikel nemen we 12 symptomen van dehydratie onder de loep en leggen we uit hoe je dit voorkomt.


Waaraan herken je uitdroging?

Eerst wat basiskennis over hydratatie. Wist je dat maar liefst 60 % van je lichaam uit water bestaat? Water regelt onder andere je lichaamstemperatuur en neemt belangrijke voedingsstoffen op. Tijdens het sporten kunnen we wel tot twee liter vocht per uur verliezen. Dit is afhankelijk van de soort fysieke activiteit. Wat veel mensen vergeten, is dat je tijdens het sporten ook waardevolle elektrolyten en mineralen verliest. Wanneer je niet voor voldoende hydratatie zorgt, hapert je lichaam. Dit zorgt voor de volgende klachten:


· Een droge mond

Heb je tijdens het sporten last van droge lippen? Dit is een duidelijk verschijnsel van uitdroging. Je lichaam schreeuwt om hydratatie.


· Droge huid

Ook kan je huid aanvoelen als schuurpapier. Dit merk je tijdens, maar ook na het sporten. Wanneer je huid te lang droog blijft, kan dit zorgen voor eczeem. Bij hele heftige uitdroging ontstaat er soms zelfs een huidinfectie.

· Spierkramp

Tijdens het sporten verlies je een hoop vocht, elektrolyten en mineralen. Een van de belangrijkste elektrolyten is kalium. Dit voorkomt spierkrampen. Wanneer deze elektrolyt je lichaam verlaat, trekken je spieren samen.

· Dorst gevoel

Een ander symptoom van uitdroging is dorst. Je keel voelt droog aan en je verlangt naar water. Dit noemen ze ook wel het dorstgevoel. Bij ouderen van 65 jaar en ouder neemt dit dorstgevoel af. Zij moeten dus extra goed oppassen voor dehydratatie.

Heb je dorst? Dan ben je al voor 2% uitgedroogd. Je prestatievermogen neemt dan tot wel 25% af!


· Duizeligheid

Door uitdroging neemt je bloedvolume af. Stel je voor dat je in de kleedkamer zit na een heftige sportsessie. Vooral wanneer je opstaat, kun je je dan duizelig voelen. De duizeligheid kan ook al tijdens het sporten aanwezig zijn. De druk op de wanden van je slagaders neemt dan namelijk af.


· Verhoogde hartslag

Bij dehydratatie kun je het gevoel krijgen dat je hart overslaat. Je hartslag gaat sneller of je hebt hartkloppingen. Het lichaam is hard aan het werk en doet er alles aan om je verlaagde bloeddruk te compenseren.


· Vermoeidheid

Tijdens het trainen merk je dat je weinig energie hebt. Dit komt je sportieve prestaties niet ten goede. Ook na de training kies je gelijk voor rust op bijvoorbeeld de bank.


· Concentratiestoornis

Je concentratie is ver te zoeken. Bovendien onthoud je dingen minder goed en heb je moeite met het maken van keuzes. Bij 1 tot 2 procent verlies aan vocht, verslechteren je concentratievermogen, je vermogen tot kritisch denken en het geheugen.


· Irritatie

Een van de symptomen van uitdroging kan zijn dat je een slecht humeur hebt. Het lontje is extreem kort.

· Koud

Last van koude handen en voeten? Ook dit is een van de symptomen van uitdroging. Tijd om te hydrateren!

· Hongerklop

Bij te weinig vocht in je lichaam krijg je een hongergevoel. Probeer eerst een paar glazen te drinken. Neemt het hongergevoel af? Dan had je eerder dorst dan honger.

· Minder productie van urine

Om ernstige uitdroging te voorkomen, houdt je lichaam al het vocht vast. Hierdoor plas je minder.

Het voorkomen van uitdroging

Jij denkt dat je het redt met een bidon met water. Fout gedacht. Water alleen is namelijk niet voldoende. Haal meer uit je water met SOS Hydration. Dit elektrolyten poeder voeg je gemakkelijk toe aan je water. Het is de enige echt gezonde sportdrank van Nederland. Waar water oppervlakkig in je lichaam blijft, dringt deze sportdrank direct door tot in je spieren. Je drinkt het voor, na en tijdens het sporten. Voeg het gemakkelijk toe aan je water, schud 10 seconden en geniet van de verfrissende smaak.


SOS Hydration wil dat jij volop geniet van het sporten. Voorkom daarom nu uitdroging.


  • SOS Hydration Facebook
  • SOS Hydration Twitter
  • SOS Hydration Instagram

©2020 • SOS Hydration EU / Haal meer uit water!